When cooking becomes an obsession…

Маланка Фест

9 січня 2020 р.

Маланка Фест - 1

Січень, традиційно, один з найбагатших на свята місяців у році. Не даремно кажуть, як новий рік зустрінеш так його і проведеш. Тож коли Різдво відсвяткували наступним святом є Василя (або Старий новий рік), напередодні якого відзначають одне з найяскравіших народних гулянь – Маланку. У наш час автентичне святкування Маланки з традиційним переодяганням у тварин і фольклорних персонажів збереглося переважно на Буковині та Галичині. Але Буковина не лише зберегла кращі традиції язичницького святкування, а навіть організувала справжній Маланка Фест. Великий фестиваль у серці Чернівців, на який збираються не лише кращі колективи маланкарів з області, а також і представники сусідніх областей Тернопільської, Івано-Франківської та Хмельницької. Часто у Маланка Фесті беруть участь колективи з Румунії, а цьогоріч чекають гостей зі Словенії.

У традиційній Маланці є обов’язкові персонажі такі як «дід», який наливає всім горілки, «баба», що мітлою вимітає злих духів, а також «жид», «циган», який веде на ланцюгу «ведмедя», «коза», «солдат» і звісно ж Маланка та її наречений Василь. Окрім основних персонажів можна зустрічати жандарма «шандаря» та «лікаря». Здавна обов’язковим персонажем був і «чорт», але церква довго добивалася, щоб якщо не заборонити Маланку, то хоча б виключити з неї чорта. Всі костюми ретельно готувалися протягом року, прикрашалися вишивкою і стрічками, виготовлялися спеціальні маски у техніці пап’є маше. У сучасні Маланці старовинні персонажі зустрічаються з актуальними на сьогодні героями, як то політичні діячі, герої фільмів, серіалів та мультфільмів. Своєрідне поєднання минулого з сьогоденням.

Маланка Фест часто порівнюють із карнавалом у Бразилії за видовищністю, барвистістю та веселощами. Адже вже традиційно на фестиваль учасники готують велетенські платформи у вигляді вогнедишного дракона, троянського коня, кораблів та літаків та багато іншого.

Цього року після річної перерви фестиваль повертається на вулиці Чернівців. Організатори обіцяють неповторне дійство, розваги для дітей та дорослих. Для всіх охочих діятиме майстер клас з виготовлення традиційних масок з пап’є маше. Нововведеням цьогорічного фестивалю буде «смачне» містечко де всі гості фестивалю зможуть зігрітися у спеціальній зоні з УФО обігрівачами і поласувати солодощами, кавою та глінтвейном.

Отже, якщо Ви мріяли побувати на яскравому карнавалі, то саме час збиратися 12 січня до Чернівців на веселий та видовищний Маланка Фест.

Зараз сезон
Особистий кабінет

Тут Ви можете створити свій особистий профіль для зберігання улюблених рецептів та замовлень в інтернет-магазині.

ПРО МЕНЕ. FAQ.

Вітаю Вас!   
Мене звати Вікторія Попін. Щаслива дружина і мати, за професією юрист міжнародного права, а в душі кулінар-любитель і гурме. І це мій кулінарний сайт.   
Здійсніть кулінарну подорож зі мною! Сміливо залишайте коментарі, Ваші зауваження та запитання. З радістю відповім Всім!

Контакти.

Читати про мене >

24 жовтня 2023 р.
24 жовтня 2022 р.